torsdag 26 juni 2014
lördag 7 juni 2014
Sista tomatplantorna i djupbädd
Jag tror inte att det är lerjord jag har, sandjord? mulljord? |
Denna gången grävde jag så djupt jag kunde, ett smalt dike lodrätt från den högra kortsidan, gropen fyllde jag med klipp från trädgården; mest ormbunksblad men även åkerfräken och nässlor från lekplatsen samt lite hushållsavfall och jorden som jag skakade av från gräsbitarna som jag grävt bort en dag tidigare i veckan, eller om det var förra helgen. Sen fyllde jag på med jorden som jag grävde ur till vänster om den första biten, inte allt fick plats utan jag lade en hel del i skottkärran där den första gropens jord också placerats. När allt var grävt öste jag på även jorden i skottkärran och det som var kvar i plantjordspåsen.
Timon vattnade, sprayade det sista nässelvattnet och hittade maskar att lägga i den nya odlingslådan
Och nu är tomatplantorna på plats. Nu funderar jag på vad jag ska så emellan, något bredsått skulle vara bra tror jag. I lådan längst bort åt andra hållet som jag fixat till senast toppade jag också med plantjord och det hat inte kommit upp alls mycket ogräs där. Än. Så det kanske går att chansa på att det mesta som kommer upp är det man sått?
fredag 6 juni 2014
Första sommarbaden
Timon och Elvin badade i Gapern i lördags på väg till Blombacka. Vi körde in på en liten väg för att äta vår medhavda lunch eftersom klockan redan var över ett och hamnade vid en mysig badplats. Vi kommer säkerligen att stanna till där fler gånger för att bada och äta på väg till eller från Blombacka. Att vi var så sena beror på att vi de senaste gångerna vi åkt dit haft med oss grejor från Örsholmen. Det tar tid att lasta ett släp när det är supervarmt, även om man kommer först, speciellt om man hjälper andra som lastar lastbilsflak och inte lämnar stället förrän alla andra gett sig av därifrån...
Ja, ja Ulf kompenserade oss med sommarens första bad sen var vi glada igen
på söndagen åkte vi till Örsholmstjärn
Odlingsuppdatering igen
Så här ser alltså en liten grönkålsplanta ut. Bladen är nu ca 3 cm stora.
En tomatplanta. Ska de se ut så här? Var ute för att tjuva men det fanns inte mycket att tjuva.
Jag skulle vilja sätta potatis också. Men alla tomatplantor är inte utplanterade än. Det får väl bli en sen sort, kanske i en av mina extralånga pallkragar. Men jag tänker inte köpa någon sättpotatis. Det måste väl duga från vanliga mataffär'n?
Nu hade jag behövt kompostjord, men det blir till att vänta till 2016...
Förresten, mynta och citronmeliss passar väldigt bra i en smoothie tillsammans med spenat, banan och någon annan frukt eller bär.
Förresten, mynta och citronmeliss passar väldigt bra i en smoothie tillsammans med spenat, banan och någon annan frukt eller bär.
torsdag 5 juni 2014
Morsdagspresenter
I morsdagspresent fick jag två kompostbehållare av märket"Soilsaver". Vi har länge undvikit kompost helt och hållet p g a mördarsniglar, men kanske att en sådan här sluten kompost med lock kan funka. Det känns som att kompost verkligen behövs för att komma igång med odlingar ordentligt. Så till nästa höst kanske jag kan lägga ut jorden som kommer odlingar till gagn året därpå. Komposbehållaren har dock ingen botten så jag grävde ner den en bit för att förhindra sniglarna från att komma in. Vid den här årstiden har vi inte mycket trädgårdsavfall så jag tog med en säck med ormbunksblad och lite annat busk-klipp från Blombacka. Nu står säcken brevid komposten att varva med hushållsavfall.
onsdag 4 juni 2014
I trädgårdslandet
Ja, för tre veckor sen ungefär såg tomatplaceringen ut så här, sen dess, en pallkrage-plantering senare och ytterligare en på G finns det bara brödlådan i plast kvar med tomatplantor att plantera ut
En tomatplanta, som den såg ut den 21 Maj
Så här ser det ut nu i landet närmast husväggen. Det växer inte fort... Men jag är för snål för att köpa speciell jord så det får bli som det blir. Konstruktionen med metallbockar och plast har inte funkat särskilt bra men väntar ännu på att åtgärdas. Spenaten och salladen växer. Jag har sått två-tre gånger. Det är salladen och spenaten från mitten av maj som börjar synas allt mer, dock inte på bilden. Jag sådde senast ny spenat och sallad i onsdags och även ännu mer sallad nu i helgen. Grönkålen från i mitten av maj ska snart planteras ut.
Jag har några solrosplantor också och de ska tydligen passa ihop med kål, fast de kanske trivs bäst intill väggen ändå. Är himla rädd för ohyra när det gäller kålen. Har därför satt ut citronmeliss och mynta runtomkring där de ska planteras ut. Och basilika har jag sått men inget syns av den inte heller av ringblommorna. Har även sått grönkål senare varav några kommit upp. Jag har inte så bra grobarhet på mina grönkålsfrön, de är väl för gamla.
Nässelvattnet är slut så jag ska fixa nytt vid tillfälle, kanske från Blombacka. Åkerfräken ska också vara bra och det har vi ju gott om i stenplanteringen på andra sidan av huset. En näve åkerfräken + 1 liter vatten kokt i 20 minuter att spraya på växterna ska skydda mot mögel, röta skorv och mjöldagg. Annars kan man spraya med renfana på kål men någon sådan har jag inte sett, inte heller malört. Men att vattna med äggkokningsvattnet har jag ju helt glömt!
Timon sprayar med nässelvatten.
Ah, vad ska jag täckodla med? Gräsklippet bara försvinner ner i marken, finns nästan inget att kratta upp!
Nu har jag i och för sig dragit hem en del skräp från Blombacka att lägga i komposten jag fick på mors dag. Det som inte ligger i botten på komposten och över senaste hushållsavfallet ligger i en säck brevid. Tänkte ha det att täcka med efter hand som jag slänger dit mer hushållsavfall, men några ormbunksblad kan jag kanske offra till mina trädgårdsland. Rarberblasten från Blombacka-rabarbern har jag ju också som täckmaterial redan inte att förglömma!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)