lördag 28 februari 2015

Odlingstider!
Vi tjyvstartade odlingssäsongen med en pallkrage spenat förra helgen trots att jag bestämde mig förra säsongen att inte odla spenat mer. Det blir ju så lite. Alla bladgrönsaker har gått dåligt hos oss. Men vi sådde som sagt lite ändå. Den kan få stå tills det är dags att sätta ut tomaterna (som vi inte sått än). Kollade när vi sådde förra året och det var inte förrän en bra bit in i Mars. Spenaten kommer ju inte att börja gro förrän det blir varmare och den kan bli svår att skilja från allt ogräs som antagligen kommer i samma veva, dessutom har jorden sjunkit en del och skulle behöva fyllas på, det är jag dock för sparsam för, men hade kanske kunnat fylla på med sand? Det är en annan sorts spenat än den vi sådde i fjol så vi får se hur det går.

Nykomlingar på väg för året är broccoli som vi äter mycket samt blomkål som vi inte odlat från frö förut. Misslyckades med plantan jag fick på jobbet förra året. Lök som vi inte provat förut är också på väg samt två nya tomatsorter; Subarctic plenty som ska sås tidigt, helst redan nu eller för någon vecka sedan och piennolotomaten Principe Borghese som är en lagringstomat. Vi kommer även att så en tidig och en sen morotssort; Early Nantes och Autumn King samt den gamla från Bamsetidningen och tomaterna från förra året; Moneymaker och Marmande. Och så försöker vi med samma grönkål igen trots att den inte gick så bra.

Odlingarna kommer att få mer plats på gavelsidan i år. Lagringstomaten kräver full sol och vindskydd. Det blir svårt att hitta det läget i vår trädgård. Den bästa platsen som ligger avskild från övrig tomatodling hade jag tänkt reservera för potatisodling. Där potatis ska sättas måste man ha odlat i två år före har jag lärt mig och någon sådan plats har vi inte avskild från tomaternas odlingsplats, så vi ska prova att odla i sand i pallkragar. Det faktum att tomater och potatis inte får odlas i närheten av varandra gör det lite besvärligt för oss. Kanske vi kan utöka odlingarna på den soligaste platsen också och odla samtliga tomater där? Tveksamt dock om den räcker till. Och det stället är inte vindskyddat till lika stor del men det går kanske att lösa. Om jag får utöka odlingarna där för resten av familjen vill säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar