torsdag 27 september 2012

Premiärdopp!

Nu har vi fått ett badrum! Det var 10 år sen vi hade badkar. Och än så länge är det bara ett badkar. Handfat och sminkbord kommer senare. Mitt gamla arbetsrum och vårt gemensamma släng-in-det-dit-rum är ett minne blott. 

söndag 23 september 2012

Höstdagjämning



Nu är vi mitt emellan jul och midsommar och natten och dagen är lika långa.
Enligt hednisk tradition är naturen nu i balans och det är tid att skörda det man sått 
och att tacka för skörden och Jordens gåvor, 
att slutföra projekt som påbörjats, ev ändra livsstil och planera för framtiden .




Höstdagjämningen är en tid för reflektion, vila och balans.
Man firar sina avslutade arbeten och tackar de som hjälpt en.

Enligt traditionen påbörjar den åldrande solguden sin färd till vinterlandet 
och gudinnans famn. 
Ett avslut.





Hednisk Höstdagjämningsritual

Löven faller
Dagarna blir kallare
Gudinnan sveper sin mantel av Jorden omkring sig
medan solguden seglar västerut insvept i nattens kyla
Frukt mognar och faller

Dagens och nattens timmar är i balans
Kyliga vindar blåser in från norr
I den skenbara frånvaro av liv som väntar oss
vet jag att det består
För solens farväl är en förutsättning för vårens ankomst
liksom döden är en förutsättning för livet

Jag har sått och skördat mina handlingars frukt
goda och dåliga
Bevilja mig mod att plantera glädjens och kärlekens frön
under det kommande året
och undvik hat och olycka
Lär mig leva vist på jorden

lördag 22 september 2012

Bråda dagar




Nu har vi bråda dagar att förutom allt annat ta hand om all frukt vi plockat. Ett kärt besvär, tycker Timon.
som älskar att hjälpa till i köket. Han har större matlagningsintresse än hans äldre syskon någonsin haft.

NU har jag en viss förståelse för propagerandet för matlagning tillsammans med barn som jag tidigare skakat på huvudet åt. Barnen har inte haft tålamod att vara med någon längre stund. Verkligheten har inte sett ut på det sätt som de glättiga magasinen givit bild av. Förrän nu. En av fyra. Nu har vi fått ett veckotidningsbarn i detta hänseende alltså.

Vi gör torkade äppelringar, äppelmos och fryser in. Först gjorde vi mos utan skal som vi frös in och idag har vi gjort mos med skalet kvar. Timon delar äpplen. Vi lånade en urkärningsmockajäng hos Farmor som vi numera hjälps åt med så vi slipper dela så mycket. Ett jättebra jobb som Timon klarar av själv är att ta bort fula partier med en tesked.  Det har han gjort idag bl a när han hjälpt till hela förmiddagen. I torsdags var han också med i flera timmar, ända tills Elvin och hans kompisar kom och verkligen ville ha honom med ut på studsmattan.

Nykokt mos med mjölk är gott






fredag 21 september 2012

Skördedag



Timon trampar löv och äter plommon. Det finns inte många kvar nu.
Vi plockar blåbär och två kassar äpplen hos Farmor. 
..och avslutar dagen med mat och bus





{just nu}




- En fredagsritual.
En enda bild - inga ord - som fångar ett ögonblick från veckan som passerat.
Ett enkelt och alldeles speciellt tillfälle.
Ett NU att stanna kvar vid, spara och minnas.

Om du känner dig inspirerad
 lämna gärna en länk i kommentarsfältet och dela med dig av ditt ögonblick.

joining http://www.soulemama.com 

onsdag 19 september 2012

Glutenfri plommonpaj i lilla-huset-på-prärien-stil


Emmy poserar med halväten plommonpaj som vi kallade lilla-huset-på-prärien-pajen, det kändes som en sådan paj, och hon fixade till håret och råkade ha den rätta outfiten för att se lite lilla-huset-på-prärig ut själv. Den här pajen tyckte hon om nämligen!

Först tänkte jag göra den i LCF-stil för Ulfs skull, så pajskalet är LCHF, men sen ändrade jag mig när det kom till fyllningen, för jag hade inte de rätta ingredienserna hemma. Annars ska vi ju försöka minska på sockret.






Här är ett ungefärligt recept:
150 g smör
1 ägg
2 dl mandelmjöl (som jag malt i blendern)
1 dl hasselnötsmjöl (som jag malt i blendern tillsammans med mandeln)
0,5 dl kokosflingor som jag också mixade ner
1 tsk bakpulver

Rör ihop allt detta och tryck ut degen i en form. Förgrädda i 5 min på 200 grader.
Sen är det väääldigt svårt att komma ihåg hur jag gjorde fyllningen. Det här var faktiskt ett tag sedan.
Det fanns urkärnade halverade plommon med naturligtvis som vi tryckte ner i den där smeten, hmm...
Det fanns mandelmassa inblandat kommer jag ihåg, ägg, kanske två? och bovetemjöl , sen var det nog inget mer, kanske lite grädde, 1,5 dl eller nå't men det är inte säkert... Inget socker i alla fall annat än från mandelmassan som man ju kan göra själv och då själv bestämma sockermängden. Man bara maler mandel och har i socker samt grädde, mjölk eller vatten som man vill. Sen in i ugnen igen. Lagom länge.
Uj, jag tror pajen blev glutenfri, det blev alltså bieffekten av att försöka få den LCHF-ig.





söndag 16 september 2012

Små saker att se fram emot i dag


  • Spendera dagen tillsammans hela familjen
  • Äta lunch och middag tillsammans
  • Trädgårdsstäda tillsammans
  • Kanske sy lite
  • Hoppas att jag får svar på mail så att jag kan cykla iväg och hämta mitt bivax*

*Läste hos Frontierdreams att hon hade smält bivax och doppat höstlöv. De skulle hålla sig bra då. Det och några ekollon som jag plockade på väg hem från biblioteket igår gjorde att jag fick lite pysselinspiration. Hittade en lokal biodlare som jag mailade och nu ska jag få lite av honom som han har nedfryst.