onsdag 29 februari 2012

Drömmen om ett helhjärtat livIbland funderar jag över vad vi valde bort en gång. Det vore mysigt med höns, som jag kommenterade i ett inlägg på Hållplats Häggvik. Jag berättade att när vi först letade efter hus så var det lantligt vi letade efter, men det passade inte just då och vi bor nu i en stor charmig villa 15 min gångväg från stans centrum - och vi är nästan aldrig där, jag är ingen shoppingmänniska. Biblioteket är bra att ha nära men annars kan det kvitta. Och handlar gör vi i alla fall på köpcentret som ligger utanför stan.
 
Beslutet att bo centralt grundades på att barnen skulle ha möjlighet att välja sina vänner, att det skulle bli mycket skjutsningar till fritidsaktviteter om vi bodde ”långt bort”. Och det HAR varit bra att slippa skjutsningarna. Äldsta har haft mycket aktiviteter som hon kunnat gå till själv; teater, dans, radio, mangateckning mm. Men nu tar skolan för mycket tid. Och Mellan är hästtokig och det blir skjutsningar ut till stallet flera dagar i veckan, varje dag, om Mellan fått bestämma. Häromdagen satt hon vid datorn och tittade på Blocket och ville köpa kycklingar. Nästminst skulle passa bra på landet, så även Minst tror jag.

Nu har vi andra önskningar och behov. Jag suktar efter ett lugnare tempo, men det kanske inte har så mycket med var man bor att göra? Är det svårt att hinna med allt på landet eller blir det automatiskt mer "slow", frågade jag Jennie som bloggar på Hållplats Häggvik och jag visste egentligen svaret. Kan tänka mig att det är hektiskt fast på ett annat sätt beroende på hur man väljer och har möjlighet att leva på landet precis som Jennie skriver.

Förstår att det är ett hårt arbete. Ännu mer än vad vi har att göra med vårt hus från 1930 där allt också går runt, runt med målning av fönster och väggar utvändigt, trädgårdsskötsel + tilläggsisolering och omläggning av tak för att inte tala om allt som finns att göra inne. På landet blir det ju ÄNNU mer av allt underhåll. Man har odlingar och djur och fler hus mm. Har egentligen inte tid med mer än vi redan har av sådant. Giséla Linde som skrivit boken Lev enklare provade att bo på landet men tyckte att det inte frigav den ro och tid för nära och kära som hon hade hoppats på. Lantlivets vardagslogistik slukade kraft och hon lyckades inte rå om sin egen tid.

I så fall skulle man ha levt fullt ut på landet, alltså inte haft ett jobb någon annanstans. Har dock inte kommit på hur vi skulle ha fått det att gå ihop. Men det är klart att det måste finnas många möjligheter att försörja sig även för de som väljer att leva så.

Drömmer om mer tid tillsammans och ett mer helhjärtat liv (Brené Brown som bloggar på ordinarycourage.com skriver om att leva ”wholeheartedly”). Det är jätte trist att arbeta i trädgården ensam, måla fönster ensam osv. Maken jobbar jätte mycket, jag jobbar ca halvtid och det blir nästan ingen tid tillsammans. Detta ÄR nödvändigt OCH vi har inget som vi kan dra ner på som jag kan komma på i alla fall. Vi lever redan sparsamt, köper nästan bara kläder på loppis, reser inte, fikar inte på stan.

Finns det nå’n som har tips på hur man kan leva ännu sparsammare så skriv gärna. Är också nyfiken på vad ni som bor på landet lever av.

1 kommentar:

  1. Vad fint du skriver, om ett helhjärtat liv. Jag känner precis som du, i dagsläget kan vi verkligen inte dra ner på någonting för vi lever redan på väldigt lite, men efter flera år med minimal inkomst ska min man snart (förhoppningsvis) börja jobba så då blir det kanske lite annorlunda. Positivt med lite mer pengar att röra sig med för att kunna starta upp diverse projekt hemmavid, negativt med att vi inte kommer att ses lika ofta som vi vill och är vana. Hur lite vi än haft ekonomiskt sista åren så har vi i alla fall haft mycket tid tillsammans, och det har varit såååå mycket värt. Jag tror att det kan vara svårt att få LEDIG tid tillsammans hur mycket man än drar ner på levnadsstandard och utgifter - eftersom det ändå är hårt arbete att ha hus, djur och odlingar som väl är det som kan leda till att man har mindre utgifter (boende och mat är väl de största utgifterna i ett hushåll?). Däremot kan man ju frigöra tid från arbete för att istället arbeta med ovan nämnda hemma, tillsammans, direkt för sig själva. Istället för att jobba X antal timmar för att åka på ICA och handla så gör jag det arbetet direkt för mig själv genom att exempelvis odla, plocka svamp och bär, hålla höns, etc. För tiden som jag och min man haft tillsammans senaste åren, sedan vi flyttade ut, har ju verkligen inte varit någon slö-tid när vi strosat i skogen eller bara legat i soffan och njutit, vi har jobbat med något projekt hemma hela tiden - men vi har i alla fall gjort det TILLSAMMANS och inte på varsitt håll. Det är inte många gånger vi bara suttit på altanen och slappat, men vi har njutit av det vi haft på annat sätt. Så det beror väl på vad man menar med mer tid också... mer tid att "bara vara" tillsammans är nog svårt, då krävs kanske den där lottovinsten... men tid att uppleva, utvecklas och arbeta tillsammans är fullt möjligt! Intressant att få ta del av dina tankar, hoppas du skriver mer om detta och hur ert liv utvecklar sig på det planet!

    SvaraRadera