fredag 24 januari 2014

Bakat Hönökaka

Timon öppnar jästförpackningen



Nu har bullarna jäst färdigt!

...och så kavla med kruskavel


...och nagga


Det skulle kavlas på varma plåtar. Då måste man ha vantar på sig



En liten avsvalnad och delad hög



Timon har varit sjuk med feber och hosta sen i lördags men i måndags kände han sig lite bättre. Då passade vi på att baka:

50 g jäst 50 g smör 1 liter mjölk 1/2 dl sirap 1 msk salt 8 dl rågsikt (vi tog dinkelsikt)18 dl vetemjöl 

1. Sätt ugnen på 275°. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Blanda ner sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet.  Låt den jäsa i ca 40 minuter.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i ca 12 bitar. Forma dessa till runda bullar, som får jäsa mellan bakduk i ca 20 minuter.
3. Kavla ut bröden med kruskavel direkt på varma smorda plåtar, en på varje plåt. Nagga och grädda högt upp i ugnen i 3-4 minuter.
4. Låt hönökakorna kallna på varandra mellan bakdukar. 

Det gick åt massor av handdukar när brödet skulle svalna och det blev mycket bröd. Det har räckt tills idag och vi har ätit det både med smörgåspålägg och till middag vikt med köttfärsröra/vegetarisk röra i. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar