Timon öppnar jästförpackningen |
Nu har bullarna jäst färdigt! |
...och så kavla med kruskavel |
...och nagga |
Det skulle kavlas på varma plåtar. Då måste man ha vantar på sig |
En liten avsvalnad och delad hög |
50 g jäst 50 g smör 1 liter mjölk 1/2 dl sirap 1 msk salt 8 dl rågsikt (vi tog dinkelsikt)18 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 275°. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Blanda ner sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Låt den jäsa i ca 40 minuter.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i ca 12 bitar. Forma dessa till runda bullar, som får jäsa mellan bakduk i ca 20 minuter.
3. Kavla ut bröden med kruskavel direkt på varma smorda plåtar, en på varje plåt. Nagga och grädda högt upp i ugnen i 3-4 minuter.
4. Låt hönökakorna kallna på varandra mellan bakdukar.
Det gick åt massor av handdukar när brödet skulle svalna och det blev mycket bröd. Det har räckt tills idag och vi har ätit det både med smörgåspålägg och till middag vikt med köttfärsröra/vegetarisk röra i.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar