onsdag 22 augusti 2012

Läst med Timon: insekter

Prick och Fläck på pricknick (inbunden)

Den här boken Prick och Fläck på pricknick har jag läst med Timon. Den handlar om två kaniner som träffar på mer eller mindre trevliga småkryp, nyckelpiga, larv, myror, myggor och en geting på sin utflykt.

Timon har troligtvis blivit stucken av getingar flera gånger den här sommaren. Blåsor och svullnader har tolkats av läkare som troliga getingstick. Han är också känslig mot myggstick som han ibland får stora svullnader av.

Timon har fascinerats av och känt igen sig i berättelsen och velat höra om och om igen om hur Prick och Fläck blivit bitna och stuckna. Men han har också utvecklat en rädsla för flygande insekter de senaste veckorna. Vi har lämnat tillbaka boken till biblioteket och istället lånat den här:Dumma mygga! (inbunden)

Boken Dumma mygga tar djurens perspektiv och har hjälpt Timon att skapa distans till sin rädsla. Den innehåller lite mer text på varje sida, men Timon väljer själv ut vilka djur han vill titta på och läsa om: myggan, getingen och flugan.

Han förstår nu att flugan inte är en geting och att djuren inte vill vara dumma. Ser han en fluga säger han som i boken: Vatten, vatten, vatten! Leta, leta leta! Mat, mat, mat! Lite här och lite där!

Och han kan skratta åt myggan som ursäktar sig för att hon behöver blod till sina ungar och som får stopp i snabeln om hon inte gör det kliigt för den som blir stucken. Han vill också gärna höra om getingen som bara vill ha lite socker ur saften och som inte vill stickas utan egentligen bara komma hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar