lördag 24 augusti 2013

Sommarläsning

Böcker att ha med till stranden har varit dessa i sommar:Stinas sommar är en samlingsvolym med två böcker: Storm-Stina och Stina och Stortruten, båda i skärgårdsmiljö om Stina som tar tillvara på saker från havet. En av Timons sommarfavoriter.

Nisse på stranden, snabbläst vardagshistoria, den ultimata boken på stranden, inte minst när vattnet kommer ovanifrån.

Gubbar och galoscher också en favorit i skärgårdsmiljö om före detta sjömännen och bröderna Sill-August och gubben Granström. De får besök av ett kusinbarn som har med sig en modellbyggsats till en båt som visar sig vara magisk vilket får dem ut igen på äventyr till havs. Gubben Granströms kraftuttryck uttökar vårt ordförråd som vanligt.

Måsar och mamelucker som Timon gillar ännu mer träffar gubbarna på den glupske fiskmåsen Malte och vi bygger på vårt ordförråd än mer med gubben Granströms ilskna kreativa ordkombinationer.

Vid havet i serien om mössen på björnbärsstigen har vi lämnat tillbaka till biblioteket, därav bild på den engelska versionen som var den enda jag hittade på nätet. En spännande historia om när mössen på björnbärsstigen beger sig iväg med båt till strandmössen för att hämta salt. En vardagsnära historia i självhushållningsanda att drömma sig bort i för den med back-to-basics ambitioner. Perfekt för en dag vid havet. Lite för mycket text för 3-åringen.
Andra favoriter i sommar som vi tänker sällskapa med även efter badsäsongen är Solägget om den lilla årstidsälvan som hittar en apelsin och tror att det är ett solägg. Fin sommarläsning som mest utspelas under sommartid. 

Pelles nya kläder en härlig bok som visar vägen från lammets ull till kostym, via kardning, spinnrock, färgning, vävning och sömnad. Grundläggande för gör-det-självaren.

ABC-resan om sökandet på rim i sommartid efter en borttappad docka genom alfabetet. Den förmänskligade jordgubbsmor, päronet, nyponet, rosen, vallmon, månen samt fisken och grodan lägger det särskilda Elsa Beskow skimret över sommarmiljön. 


Timon älskar Egon och rävungen en berättelse från vår till höst om Egon och räven som först tyr sig närmre och närmre och sen behöver mer utrymme och mer frihet.

Den fräcka kråkan, den ultimata sommarboken för en skåneättling på skåneresan och hemma som innefattar ytterligare en irriterande fågel och försöket att bli kvitt den. I vår ägo.

Floras kulle. Den här poetiska livsnjutar-boken som riktar uppmärksamheten mot naturens skönhet har vi lånat om och om igen sedan vårvintern.

Emil och soppskålen gissar jag är en av de mest lästa böckerna i landet. Kul för både små och stora. Efter att ha läst den en hel sommar citerar Timon flitigt, inte minst är hans svar ofta: "Det kostar fyra kronor".


                     Dumma mygga! (inbunden)

Puttes äventyr i blåbärsskogen och Dumma mygga har jag skrivit om förut här och härInga kommentarer:

Skicka en kommentar