tisdag 5 juni 2012

Vi har gjort egna donuts!

Var har vi varit? Varför har vi inte bakat munkar förut?! Vilken tur att vi inte visste att de var så roliga att göra! I så fall hade vi bakat egna munkar/donuts för lääääänge sen! De är ju extremt onyttiga! Alla tyckte att de var godare än köpta! Big success! Och det blev många! Vi skickade med en påse till Farmor och Emma. Så här några dagar efter bakandet när de är uppätna för länge sen kan jag fortfarande komma på mig själv med att försvinna bort från nuet en stund och tänka på dem...Här kommer recept och steg-för-steg instruktioner:
Ta fram alla ingredienser:
10 g jäst
1 msk ljummet vatten
75 g smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
12 dl vetemjöl
+ mer socker att rulla i och ev choklad att smälta.

KAN det verkligen bli munkar av detta? Lova är skeptisk.

10 g jäst? Konstig mängd! Fram med brevvågen.
Smula jästen i en bunke och värm vattnet fingervarmt. Häll det sedan över jästen.

Smält smöret och häll över mjölken. Då blir det ungefär lagom varmt: 37 grader. Häll det över degspadet.

Häll i 1 tsk salt...

...och en dl socker...


...2 ägg...

...och 6 dl vetemjöl. Blanda till en slät smet och ta sen i 6 dl till. ( Vi tog i mer mjöl och sen ännu mer mjöl efter jäsningen. Det blev goda munkar ändå. Degen ska jäsa i en timme, men vår jäste längre för vi hade inte tid att baka ut just då.

Enligt receptet skulle man kavla ut degen och ta ut rundlar med mått och sen mindre mått för hålen. Vi började så men enklare var att bara göra runda bullar, platta till dem och sen göra hål.  Vad vi inte tänkte på var att bara dela degen i småbitar, göra rullar ( som när man gör lussekatter) och sen bara fästa ihop ändarna. Provar det nästa gång.

Efter att munkarna fått jäsa, en halvtimme enligt receptet men våra jäste nog dubbelt så länge, var det dags att fritera.
1liter rapsolja i stekjärnet upphettas till 180 grader. Så mycket olja hade inte behövts.Vår termometer gick upp till 90 grader, det är nog inte så noga. Det ska ta någon minut för munkarna att bli lagom bruna, då är oljan lagom varm. Låt dem ligga i högst en minut på varje sida, man ser när de behöver vändas. Rulla i socker. 

Färdiga donuts/munkar!
När Elvin kom hem smälte han choklad och doppade dem i .


Lova och jag hade en trevlig söndagseftermiddag
och hela familjen fick en smarrig kväll.

Jag deltar med detta inlägg i utmaningen "hearts knit together" hos Gauge Wars som går ut på att ta tillvara på den korta tid vi har tillsammans med våra barn genom att göra något kreativt tillsammans med dem varje vecka. Hon är också en yrkesarbetande mamma med fyra barn som kämpar med att pressa in ALLT på ett fåtal lediga dagar. På det här sättet kan vi inspirera varandra.
......................................Where have we been?! Why haven't we ever made donuts before?  I am so glad we didn’t know how easy and fun it was! We would have been making them for years already! Big success! Everybody agreed they were better than those you can buy although we have loved those. And there were so many of them! Now a couple of days later when they're all gone a long time ago I still lose focus  dreaming about them...


I guess you could easily find a recipe on the net. Haven't got the time to translate. But it's a kind of white sweet bread-dough with a smaller amount of yeast that is fried in oil.

With this post I'm linking up with "hearts knit together" at Gauge Wars and participating in the challenge to take advantage of the short time we have with our kids by doing something creative with them each week. 

1 kommentar:

  1. Those donuts look delicious!! So glad that you shared!

    SvaraRadera