tisdag 29 januari 2013

Nyårslöftet - Hur man håller fast vid det

Januari närmar sig sitt slut.  Aha Parenting tipsar om hur man gör för att hålla sitt nyårslöfte:


  1. Prioritera. Det är svårt att klara av flera mål samtidigt. Att ta itu med ett hanterbart mål i taget kan däremot funka. Resten av målen kan man göra en lista över " att ta itu med senare". Men lägg undan listan i minst en månad eller hellre tre. Fokusera på ett mål i taget. Låt det ta tiiiiid!
  2. Ta hand om dig själv. De första stegen att lyckas hålla fast vid målet är att ta det lugnt, sova tillräckligt och ha koll på sitt humör. Vart och ett av dem räcker som separata nyårsmål i sig själva. Man måste lägga energi på att ta reda på och uppmärksamma vad som driver ens reaktioner.
  3. Satsa helhjärtat i skrift och i ord. Sätt upp på synlig plats (läskigt!) Skriv ner och lägg i fickan. Bär det med dig!
  4. Finslipa din önskan Varför har du valt det här målet? Vad kommer att ha förändrats när det är nått? Hur kommer livet att se ut? Det är bra att ha ett mål med målet och veta vad man vill med det så att säga.
  5. Planera Gör upp delmål och jobba med en bit i taget varje dag. Vad behöver du för att kunna genomföra förändringen? Vad ska du göra för att nå målet? Skriv! Vad ska du göra för att hålla dig själv på rätt spår dag efter dag? Vad gör du när du håller på att bryta löftet? 
  6. Ta ett litet steg varje dag Avsätt en rimlig uppgift för varje dag. Troligtvis blir det samma uppgift/delmål i många dagar. Skriv upp de dagliga målen! Och checka av framstegen. Varje dag som du håller fast vid planen blir den mer och mer en vana.
  7. En dag i taget, En timme i taget, en eftermiddag i taget blir till en dag, en vecka
  8. Gör det till en vana För att något ska bli en vana måste det upprepas i 30 dagar. Gör något varje dag för att komma närmare målet. "Vattna" nyårslöftet.
  9. Lär av misstagen När funkar det inte? Ändra omständigheterna, rutinerna kring de tillfällen då det brukar misslyckas. Gör på ett annat sätt.
  10. Ändra planen Ta små steg, ett i taget. Reaktioner styrs av behov och känslor. Ta itu med dem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar