söndag 10 mars 2013

Böcker om sjukdom och skador

Timon gillar att läsa om sjukdom, sjukhus, skador eller bara om någon som slår sig. Här är några favoriter:
 

Hos dockdoktorn är den äldsta, från 1954 och antagligen därför rejält könsstereotyp. Jag tycker och tyckte även som barn att att den är ganska läskig med dockan som blir slängd i golvet med avbiten fläta och hål i huvudet och som till råga på allt ropar "Mamma!" men den beskriver en hel massa olika åkommor till skillnad från övriga böcker och är en riktigt trevlig bok om några barns lek.

Stackars Nasse platsar in i kategorin bara genom att ramla på styltor och slå sig. Han är mest ledsen i största delen av boken vilket är en känsla som Timon är intresserad av.

Bo hos doktorn. Vi har flera böcker om Bo hemma hos oss och alla är lika populära. I den här bryter han armen.

Molly på sjukhus fanns på lekterapin så den läste vi där. Molly bryter benet och boken handlar om sjukhusvistelsen.

Vem blöder? läste vi också på sjukhuset. Den handlar om ett kompisgäng som råkar ut för diverse småskador (eller låtsas ha ont) när de håller på att snickra ihop en dockteater tillsammans. Min favorit!

Aj, sa Tigris. Tigris ramlar med sin cykel och behöver plåster på knät men får hjälp med en hel massa andra åkommor som Kompisen kängurun tycker behöver åtgärdas.Jag kan säga att Emilia hos doktorn blir kraftigt censurerad hos oss.
Avsnitten där det beskrivs hur ont Emilia har läser vi inte. Smärta upplevs olika och vi har ett barn som inte har klagat särskilt mycket över öroninflammation därför känns det inte relevant att läsa om hur ont det "ska" göra. Vi läser inte heller om hur äcklig medicinen är eftersom Timon inte har några problem med att ta mediciner och vi läser inte att man inte behöver ta medicin när man är frisk.

Jag är dessutom ganska trött på barnböcker där det äts sötsaker i tid och otid. Ofta som avslutning. I boken om Emilia äts det glass båda gångerna hon varit hos doktorn. Helt onödigt tycker jag men läser det ändå lite motvilligt.

Det är mycket runt öroninflammation som inte gäller längre i en bok från 1999. Man är lite mer restriktiv till alvedon nu och till att ge pencillin.Nicke Nyfiken på sjukhus. Jag gillar överhuvudtaget inte böckerna om Nicke Nyfiken. Men Timon gillar dem.

I Bobby Blåljus kör så det ryker har Ralf kört omkull med sin cykel och det är cykeln som blivit skadad.


Samtliga böcker handlar om att skada sig, bryta arm eller ben, behöva sjukhusvård eller bara ett plåster samt öroninflammation. Kan inte säga att det finns någon som riktigt passar, men Timon gillar dem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar