torsdag 24 maj 2012

Skapa utrymme: Leksaker

Förenkling kan genomföras på flera plan. I processen mot ett enklare mer fokuserat liv har jag funnit det lättast att börja med att skapa utrymme i den fysiska miljön; "Rensa bort hälften, sen hälften igen" råder Payne i "Simplicity Parenting" angående att skapa utrymme för engagerad lek genom att minska ner på antalet leksaker. "Lämna kvar det som barnen tycker mest om under längst tid".


Nu har inte Timon så jättemycket leksaker. Och han leker knappast med dem, i alla fall inte på eget initiativ. Ska man plocka bort allt då? De är inget stort problem här hemma, men också därför har det varit enklast att börja med.

"Ta fram lite i taget och förvara resten i ett leksaksbibliotek. Skapa utrymme att fokusera, utforska och vidga uppmärksamheten."

Dessa leksaker hade Timon kvar efter en första utrensning: Nu har jag tagit bort alla leksaker han hade synliga i köket utom spisen. Den var för stor för att enkelt och snabbt gömma undan. De gömda sakerna finns nu i skåpet under ugnen. Han har lekt med dem lika mycket på eget inititativ som förut: inte alls.


Det Timon gillar mest att göra är att stå vid vasken och hälla vatten i kastruller, burkar, glas och muggar. Han häller även annat om han kommer åt (kryddor, mjöl, flingor mm) Han spänner på och av sig cykelhjälmen, knäpper av sig hängslena och försöker knäppa dem igen och klättrar upp och ned för köksbänkar samt tittar gärna på tåget. Ute leker han i sandlådan, med vatten och klättrar bl a. Han tycker väldigt mycket om att vara ute.

 Dessa saker har han på ovanvåningen:

ABC-påsen betår av boken "ABC sa lilla T" och djur- eller växtpar som passar med bokstäverna och illustrationerna i boken. Vi har inte djur eller växter för varje bokstav  men nästan. Planen är dock att det ska finnas en fysisk motsvarighet till varje uppslag i boken.
Mjukdjuren som Mormor sytt bor i korgen om de inte bor i alfabetspåsen.
En apa som äldsta systern fick i 1-årspresent får också vara med. Timon gillar att knäppa knappen på apans jacka och djur som man kan sjunga om eller illustrera sagor med får vara kvar.

Så här förvarar man saker enligt Payne:
  • endast ett fåtal förvaras synligt
  • övriga förvaras i ett par lätt flyttbara täckta korgar på låg höjd.  Barnet leker med innehållet i en korg i taget, vilket gör det lättare att fokusera på det man håller på med och gör det lättare att hålla ordning
  • rotera leksaker - leksaksbibliotekDet här ska man tänka på när man väljer vilka leksaker som ska få vara kvar enligt Payne:
  • de som behålls; saker som barnet älskar och brukar bära omkring med
  • behåll enkla leksaker
  • förenkla leken
  • vilket behov fyller leksaken, vad utvecklas naturligt av den
  • flytta fokus från prylen till upplevelsen av den
  • lek behöver inte stimuleras eller berikas
  • Man har kvar så mycket grejor som barnet kan plocka undan på fem minuter Decluttering creates space and clarity, visual ease, mental space and calm. 
Reduce the number of toys. 
Keep simple toys. 
Simplify play. 
Play doesn't need to be stimulated or enriched. 
To provide time, space and opportunities is enough.


It's all about somewhere to start in order to make space for the family's ability to focus,  to realign our lives with our dreams, our hopes as a family . To create space for a deeper awarenes of one another, where we are, what we want and to Calm, to Pause, to Order, to Encouragement and Care."Imagine your home as a place where
time moves a little slower, with space and time for childhood and one another- everyday"Inga kommentarer:

Skicka en kommentar